1 juli – Castalia trio

Castalia Trio

Het Castalia Trio bestaat uit Sebastiaan de Grebber (mandoline), Ferdinand Binnendijk (man

doline en liuto cantabile) en Tom Edskes (gitaar). Het trio is een gelegenheids-afsplitsing van het Castalia Mandolin Quintet. De musici zijn alledrie begonnen op jonge leeftijd bij Alex Timmerman, mandoline- en gitaardocent aan muziekschool De Muzerie en het ArtEZ conservatorium. Ze spelen al jaren samen in mandoline kamerorkest Het Consort, waarvan Alex Timmerman de dirigent is. In al deze bezettingen willen ze de klankschoonheid en veelzijdigheid van deze bijzondere instrumenten overbrengen. De mandoline kent, net als de viool, een alt-instrument (mandoliola) en een cello-instrument (mandoloncello), en daarnaas

t nog een mandola, die een octaaf lager klinkt dan de mandoline. In de hoogtijdagen van de mandoline, circa 1850-1940, musiceerde men in verschillende kamermuziekbezettingen met mandoline, waarvan het Quartetto Classico – equivalent van het strijkkwartet – en het Quartetto Romantico (2 mandolines, mandola, gitaar) de meest voorkomende waren. In het Quartetto Classico speelde men, naast nieuw gecomponeerd werk, strijkkwartetten van grootheden als Mozart, Haydn, Beethoven. Men wilde graag op mandoline alles kunnen wat op viool mogelijk was. Met deze gedachte hebben veel bouwers bijgedragen aan de doorontwikkeling van het instrument. De absolute topbouwers waren Luigi Embergher, in Rome, en Raffaele Calace, in Napels. Laatstgenoemde ontwikkelde ook de liuto cantabile, een mandoloncello met extra sopraansnaar, om nog beter het repertoire van de (violon)cello te kunnen spelen. Ferdinand bespeelt een nieuw gebouwde liuto cantabile van Calace jr., de kleinzoon van Raffaele Calace. Sebastiaan en Ferdinand bespelen beide een solistenmodel mandoline van Embergher.

Het concert vindt plaats aan Het Hof in de kleine weide .  Aan Het Hof ligt het oud richtershuis. Tegenover het richtershuis ligt een kleine weide waar het concert gegeven wordt. Een prachtig stukje Lichtenvoorde voor een mooi concert. Voor aanvang van het concert krijgt u koffie of thee. In de pauze bieden we een drankje aan.  Vrije gift.

Het Hof, oud richtershuis

“’t Hof”, oud richtershuis uit 1675, blijkens jaartalankers in de huidige gedaante uit 1702, ten noorden van de kerk in landelijke omgeving. Het huis heeft alleen begane-grond met hoog schilddak. De gesneden deuren en de ramen hebben Empirevormen. Boven de linker deur het alliantiewapen Stumph-Diemen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Locatie Het Hof, Lichtenvoorde