Educatie

Voortgezet onderwijs

Jaarlijks wordt er les gegeven aan middelbare scholieren in het kader ckv. De les is niet alleen een kennismaking met dingen die de leerlingen nog niet kennen maar ook een middel om de toegankelijkheid van een muziekstuk, de Matthäus Passion , Weihnachtsoratorium of de Messiah te vergroten. Het is ook de voorbereiding op een bezoek aan het concert.

Het is belangrijk een eigen mening te vormen. Een oordeel over kunst gaat juist verder dan mooi of lelijk. Je moet ook kunnen beredeneren waarom iets goed of slecht is.

Volgens ons blijkt dat jongeren veel vaker openstaan voor het onbekende dan volwassenen en het niet alleen een kwestie is van moeten. Ontoegankelijkheid is dan ook een relatief begrip.

Als je dingen uitlegt en de achterliggende gedachte van een muziekstuk of een kunstwerk goed weet te verklaren, gaan er vanzelf deuren open. Aan die bewustwording proberen wij middels onze lessen een bijdrage te leveren. Dat dit effect heeft blijkt uit het aantal leerlingen die de weg weten te vinden naar ons concert.