Educatie

Voortgezet onderwijs

Jaarlijks wordt er les gegeven aan middelbare scholieren in het kader ckv. De les is niet alleen een kennismaking met dingen die de leerlingen nog niet kennen maar ook een middel om de toegankelijkheid van een muziekstuk, de Matthäus Passion , Weihnachtsoratorium of de Messiah te vergroten. Het is ook de voorbereiding op een bezoek aan het concert.

Het is belangrijk een eigen mening te vormen. Een oordeel over kunst gaat juist verder dan mooi of lelijk. Je moet ook kunnen beredeneren waarom iets goed of slecht is.

Volgens ons blijkt dat jongeren veel vaker openstaan voor het onbekende dan volwassenen en het niet alleen een kwestie is van moeten. Ontoegankelijkheid is dan ook een relatief begrip.

Als je dingen uitlegt en de achterliggende gedachte van een muziekstuk of een kunstwerk goed weet te verklaren, gaan er vanzelf deuren open. Aan die bewustwording proberen wij middels onze lessen een bijdrage te leveren. Dat dit effect heeft blijkt uit het aantal leerlingen die de weg weten te vinden naar ons concert.

Basisschool

Na het succes van de vorige edities vormen leerlingen, van groep 8 van de plaatselijke basisschool, wederom het openingskoor voor de MP. Vanaf het begin van het nieuwe jaar wordt door de dirigent wekelijks les gegeven aan groep 8 van de St Jozefschool uit Zieuwent. Er is een leerlingenkoor samengesteld voor de coro repinie van het openingskoor.

Beide projecten staan in het kader jongeren te interesseren voor klassieke muziek en de Matthäus Passion in het bijzonder. Uit de praktijk blijkt dat niet alleen leerlingen worden aangestoken door het MP virus maar ook de ouders en familieleden. Voor ons was het een eye-opener en een reden om hier vervolg aan te geven.