Johannes Weiss

Johannes Weiss

Johannes Weiss specialiseerde zich als zanger, dirigent en klavecinist voornamelijk in muziek uit de 17e en 18e eeuw.

Naast internationale concert- en opera-opdrachten werkt hij regelmatig als tenorsolist bij Akadêmia (Frankrijk) en Weser-Renaissance (Duitsland), samen met Heidi Gröger van het Eichstätt Music Festival en geeft hij masterclasses voor zang en historische uitvoeringspraktijk.

Voordat hij zich toelegde op solozang, studeerde hij klavecimbel en viola da gamba. Tijdens zijn studie won hij met beide instrumenten verschillende kamermuziekprijzen, waaronder de Biagio Marini-wedstrijd in Neuburg / Donau, het Van Wassenaer-concours in Den Haag, de Kamermuziekprijs van de Polytechnische Vereniging in Frankfurt am Main en de Alte Musik Wedstrijd van de Pruisische Stichting voor Cultureel Erfgoed in Berlijn.
Tegelijkertijd gaat zijn belangstelling meer en meer uit naar solozang , hij volgt lessen bij Hedwig Fassbender, masterclasses bij Christoph Prégardien, Ernst Häfliger, Guillemette Laurens en Thomas Heyer, en treedt toe tot het Atelier Lyrique van de Parijse Opera. Daarnaast vertolkt Johannes Weiss rollen in de Opera van Frankfurt, het Vrijstaatentheater van Beieren, het Hessische Staatstheater Wiesbaden, de Opéra La Monnaie Brussel, het Nationale Theater van Praag, de Opéra National de Paris, het operahuis van Gdansk, de Opéra Monte Carlo en het Kammeroper Schloss Rheinsberg.
Joahannes Weiss is een veelzijdig musicus. Door als artistiek leider, dirigent en leraar zich te ontwikkelen probeert Johannes Weiss zijn muzikale en menselijke spectrum te verbreden, gedreven door de wens om meer mensen te stimuleren in het verlangen naar muziek.