Koren

Ex Arte

Vocaal ensemble voor oude en moderne klassieke muziek

Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus koor en bestaat uit twintig geschoolde amateurzangers uit de regio Enschede. Ex Arte zingt zowel oude muziek als werk van componisten van deze tijd. Dat betekent dat niet alleen Monteverdi, Des Prez en Bach op het repertoire staan maar ook bijvoorbeeld Whitacre, MacMillan en Lauridsen.

Bijzondere projecten op bijzondere locaties

Ex Arte zingt vaak a capella of met een klein instrumentaal ensemble. Op intieme locaties zoals het beroemde barokkerkje in het Duitse Zwillbrock, het prachtige Concordia in Enschede of de kasteellocatie Havezate Brecklenkamp in Lattrop. Daarnaast zijn er de grote projecten. De jaarlijkse Matthäus Passion en de kerstconcerten in de Zieuwentse ´kathedraal van de Achterhoek´ zijn voorbeelden van evenementen met groot orkest en professionele solisten. Eind 2015 stond Ex Arte in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor. Andere hoogtepunten zijn de uitvoering van het moderne Rothko Chapel, een muzikaal-visuele belevenis met projecties van Rothko´s schilderijen, het Weihnachtsoratorium van Bach, strijdliederen van de zogenoemde ´Karl Marx van de muziek´: Hanns Eisler en het 16e-eeuwse Spem in Alium van Thomas Tallis dat maar liefst 40-stemmig is. Daarnaast het speciaal voor Ex Arte geschreven Quasi Rapito van Berry van Berkum en de buitenlandse koorreizen naar Leuven (2017), Thüringen (2013) en Parijs (2009), waar het koor in de Eglise de Madeleine het Requiem van Duruflé uitvoerde. Ex Arte is in 1985 opgericht en werkt sinds 2002 met dirigent Emile Engel. www.exarte.nl  

Uitgelichte afbeelding

Concentus-Cantzione

Sinds 2007 organiseert de Stichting Projectkoren Zutphen jaarlijks een of meer concerten in Zutphen en omgeving met het projectkoor Concentus-Cantzione. Het koor wordt per project samengesteld. Het bestaat uit ervaren, geschoolde zangers en zangeressen. In een tijdsbestek van enkele weken studeren zij de stukken in. Uitvoeringen vinden plaats met professionele orkesten en solisten. Zo zijn in de afgelopen jaren o.a. uitgevoerd de Johannes Passion van J.S. Bach, de Schöpfung van J. Haydn, de Paulus van Mendelsohn Bartholdy, De Requiem van Verdi en het openingsconcert van het Beethovenfestival in 2016 in Zutphen. Sinds 2012 zingt Concentus-Cantzione samen met Ex Arte uit Enschede jaarlijks de Matthäus Passion van J.S. Bach in Zieuwent.  www.concentus-cantzione.nl

Uitgelichte afbeelding

Ulftse Nachtegalen

In 1962 werd het koor opgericht door Adriaan Hendriks. In 1987 nam Ben Simmes het dirigeerstokje van hem over. En omdat het koor destijds zo groot was, is er besloten om er twee groepen van te maken: een kinderkoor voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar, en een jeugdkeur voor jongens en meiden van 11 jaar tot ongeveer 21 jaar oud. En – zoals het gezegde luidt – eens een Nachtegaal, altijd een Nachtegaal! Dus in 1997 werd er door een club oud-leden een nieuw vervolgkoor opgericht genaamd ‘Luscinia’ (Latijn voor Nachtegaal). Een vocaal ensemble speciaal voor oud-Nachtegalen die ouder zijn dan 21 en geen afscheid kunnen nemen van dit mooie koor.

In het inmiddels ruim 50-jarig bestaan hebben de Nachtengalen veel naamsbekendheid gecreëerd in Ulft en omgeving. Honderden concerten hebben ze gegeven. De Ulftse Nachtegalen hebben gezongen met Ernst Daniël Schmidt, John van Halteren, Anita Meijer en Henriëtte van Lith. Er zijn mooie prijzen gewonnen; eerste prijs Cum Laude op het internationaal korenfestival in Neerpelt. In 2018 werden ze uitgeroepen tot beste koor van Gelderland. Zowel volgens de jury als volgens het publiek.

Meer informatie over de Ulftse Nachtegalen vindt u hier

 

Uitgelichte afbeelding