Koren

Vocaal Ensemble Ex Arte

Dynamisch, veelzijdig, enthousiast, ambitieus, gezellig.

Muzikaal onderlegd, geschoold maar merendeels amateur.

Goed in oude muziek maar zet steeds vaker met succes ook moderne componisten op het programma.

Bijzondere projecten op bijzondere locaties.

Kleine intieme concerten in bijvoorbeeld de St. Franziskuskirche te Zwillbrock of in Huis te Breckelenkamp te Lattrop. Maar ook het concert: Rothko Chapel, een muzikaal-visuele belevenis dat afgelopen september in het Rabotheater te Hengelo met groot succes werd uitgevoerd. Dit is in het kort waar het kamerkoor Ex Arte uit Enschede voor staat.

Vanaf de oprichting in 1985 zingt dit koor vele verschillende muziekstijlen waarbij het plezier in samen muziek maken altijd voorop staat. Ex Arte laat zich graag horen in Barok en Renaissance koorwerken, maar laat zich ook in moderne muziek niet onbetuigd. Dat leidt tot uiteenlopende concerten van de 16e eeuwse Lamentations van Thomas Tallis en het barokke Membra Jesu Nostri van Dietrich Buxtehude tot speciaal voor Ex Arte geschreven Quasi Rapito van Berry van Berkum uitgevoerd in het Muziekcentrum van Enschede. Hoogtepunten van de afgelopen jaren waren ongetwijfeld de Maria Vespers van Cl.Monteverdi en het optreden in de Eglise de Madeleine te Parijs in 2009 waar het koor het bekende Requiem van Maurice Duruflé mocht uitvoeren. Ook de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion in de St. Werenfriduskerk te Zieuwent is een terugkerend hoogtepunt.

Vocaal Ensemble Ex Arte is in 1985 officieel opgericht door Twentse Conservatorium-studenten en nog steeds zingen professionele musici en geschoolde zangers in het koor mee, maar de meesten zijn toch hardwerkende amateurs.

 

Concentus Cantzione

Concentus Cantzione is een projectkoor van 21 zangers, samengesteld uit geschoolde zangers en zangeressen uit Gelderland en Overijssel.
In afwijking van andere jaren waarin audities voor deelnemende zangers een onderdeel voor deelname aan het project uitmaakten, is er ditmaal voor gekozen, zangers voor dit Matthäus Passion project rechtstreeks te benaderen.

Het koor voerde al eerder de Johannes en de Matthäus Passion van Bach uit en ook de Paulus van Mendelshn en Die Schöpfung van Haydn.

Leerlingenkoor basisschool St Jozef Zieuwent

Vanaf januari 2018 wordt door de dirigent wekelijks les gegeven aan groep 8 van de St Jozefschool uit Zieuwent.

Er zal een leerlingenkoor worden samengesteld voor de coro repinie van het openingskoor van het eerste deel. Dit project staat in het kader jongeren te interesseren voor klassieke muziek en de Matthäus Passion in het bijzonder. In 2012 zijn we hiermee gestart en we kunnen zeggen dat dit project een enorm succes is. Zowel voor de leerlingen, ouders, onderwijzend personeel als voor ons, was het een geweldige ervaring, die we in 2018 weer met veel plezier herhalen.